Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Γλιτώνουν τις μειώσεις οι στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα φαίνεται πως συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών και των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
Παράλληλα ο Γιάννης Στουρνάρας έβαλε εκ νέου στο τραπέζι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν είναι αρνητική στο
ενδεχόμενο αυτό αλλά ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «παλεύουμε να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό και μετά να εξασφαλιστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων».

Σε ερώτηση προς παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών αν η δόση θα δοθεί άπαξ ή τμηματικά απάντησε «η δόση θα είναι τέτοια ώστε να καλύπτει τις παρούσες ανάγκες μας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με ιδιαίτερα σοβαρό τρόπο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση». Μάλιστα, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει παρουσιάσει ως ισοδύναμο για τη μείωση του ΦΠΑ την επιβολή φόρου πολυτελείας από το 2013, μέτρο που εξέταζε η κυβέρνηση να το εφαρμόσει από το 2014.

Οι επικεφαλής της τρόικας υπογράμμισαν στη σύσκεψη ότι θα απαντήσουν για το αν δέχονται ή όχι το ισοδύναμο και άρα τη μείωση του ΦΠΑ κατά τη σημερινή συνάντηση τους με τον υπουργό οικονομικών. 

Στο μέτωπο των ενστόλων ο αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών υπογράμμισε ότι φαίνεται να αποφεύγουμε τη μείωση των συντάξεών τους». Για να γίνει αυτό η ελληνική πλευρά προτείνει ως ισοδύναμο να καλυφθεί σχεδόν το μισό (περίπου 100 εκατ.) του δημοσιονομικού οφέλους που θα προέκυπτε συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση δαπανών στους εξοπλισμούς. Ισοδύναμο που έχει ζητηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. 


REAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.