Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο Α/ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης σπάει τη σιωπή των ΕΔ και μιλά για όλα. Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης





Επιτέλους ένας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου κάνει το αυτονόητο. Αυτό που όχι μόνο του επιτρέπει αλλά κατά τη γνώμη μας του επιβάλει η θέση του: να μιλήσει δημόσια για τα θέματα που απασχολούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του κράτους. Τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, σπάει την σιωπή που σ΄ όλη τη περίοδο της μεταπολίτευσης ουσιαστικά είχε επιβληθεί στους στρατιωτικούς,χωρίς καμία λογική.

Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια που οι Ένοπλες Δυνάμεις δέχονται σαρωτικές επιθέσεις και το προσωπικό τους απαξιώνεται από ένα πολιτικό σύστημα υπό κατάρρευση ήταν σχεδόν καθολική η απαίτηση και καθημερινή η αναμονή μιας δημόσιας τοποθέτησης ενός στρατιωτικού ηγέτη για όλα αυτά που συμβαίνουν και απασχολούν τα στελέχη και το προσωπικό των ΕΔ.

Θα ακουστούν πολλά και θα γραφτούν άλλα τόσα για την απόφαση του Αρχηγού ΓΕΝ να μιλήσει στη Real News. Η θέση μας είναι ότι απόφαση του αντιναύαρχου Χρηστίδη δείχνει πλέον το δρόμο για το πως πρέπει οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΕΔ να κινούνται και να δρουν σήμερα. Οι στρατιωτικοί δεν μπορεί να μένουν σιωπηλοί για τα ζητήματα που αφορούν στη σωστή λειτουργία των ΕΔ . Όπως σωστά επισημαίνει και ο Αρχηγός εκτελούν τις πολιτικές αποφάσεις αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί ,πολύ περισσότερο οι Αρχηγοί δεν έχουν δικαίωμα έκφρασης γνώμης και άποψης για τα θέματα που χειρίζονται.

Δεν το επιτρέπει απλά η Δημοκρατία μας. Το επιβάλει. Κι αυτό πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό απ΄ όλους.

Μεταξύ άλλων ο Α/ΓΕΝ μιλά:

• για τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί και το προσωπικό του ΠΝ
• την αντίθεσή του σε νέες περικοπές που συζητούνται και “διαρρέουν” μέσω δημοσιευμάτων
• Χαρακτηρίζει δυσανάλογα μεγάλες τις περικοπές στους στρατιωτικούς
• Επισημαίνει ότι δεν “δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και ότι διοικούμε μέσω ανθρωποκεντρικής διοίκησης. Πρέπει να το κάνουμε και πράξη”.
• Απαντά σε όσους καλούν τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να παραιτηθούν λόγω των περικοπών
• Μιλά για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ, τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι περικοπές και τονίζει “ότι για να διατηρηθεί το αξιόμαχο", απαιτείται “εξασφάλιση οικονομικών πόρων τουλάχιστον στους τομείς προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών”.


Επιτέλους κάποιος τα λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.